Hygiëne & Veiligheid

“Bevallen in water kent geen verhoogd risico, mits de voorbereiding goed is en er gewerkt wordt met juiste hygiëne protocollen”

Maternal and Newborn Outcomes Following Waterbirth: The Midwives Alliance of North America Statistics Project,2004 to 2009 Cohort

Hygiëne en veiligheid tijdens de badbevalling

Omdat het bevallen in water nog relatief nieuw is in Nederland vergeleken met andere landen is er nog niet zo veel over bekend en bestaan er nog regelmatig misverstanden over de omgang aangaande de risico’s, hygiëne en veiligheid. Gelukkig zijn er diverse betrouwbare onderzoeken en protocollen uit bijvoorbeeld Engeland, Amerika en Australië, waar al decennia lang badbevallingen plaatsvinden en zelfs wettelijk zaken zijn vastgelegd omtrent de badbevalling. De belangrijkste en meest betrouwbare onderzoeken en bronnen hebben wij hieronder vermeld.

Belangrijkste aandachtspunten

In water bevallen kent geen verhoogd risico, mits gehouden aan bepaalde hygiëne standaarden. Hieronder vindt u de belangrijkste zaken waar u rekening mee dient te houden voor een veilige en hygiënische badbevalling.

Maak gebruik van nieuwe disposables

Hergebruik van disposables (waterslang, binnenhoes, waterpomp etc.) die in contact zijn geweest met (vervuild) water bieden bij hergebruik infectie gevaar. Zorg dus altijd voor nieuwe, ongebruikte disposables.

Hergebruik nooit een waterslang

Hergebruik nooit een waterslang. Ook niet wanneer deze enkel voor schoon water is gebruikt. Dit in verband met de mogelijke groei van het legionella bacterie aan de binnenzijde van de slang.

Bron: edelimmersys.com & Texas Midwifery Board – Waterbirth Guidelines (PDF)

Zorg voor schoon water

Zorg dat je het bad vult met schoon water. In Nederland is het water over het algemeen van goeie kwaliteit. Laat nooit water langer dan 24 uur in het bad zitten.

Gebruik geen verwarmde baden

Gebruik van baden met warmwaterelementen wordt afgeraden in verband met de mogelijke groei van het Legionella bacterie. De Britse overheid heeft dit opgenomen in haar adviezen omtrent badbevallingen. Onderzoek naar infectiegevallen is gedaan door CDC Arizona.

Cochrane onderzoek: Immersion in water in labour and birth

Onderzoek onder 3243 vrouwen, welke zijn bevallen in water. Cochrane database.

Uitkomst onderzoek:

  • In de eerste fase van de bevalling een lager gebruik van een pijnstilling

  • In de eerste fase een verkorting van de tijdsduur

  • Geen verhoogd risico op infecties (mits duidelijk en strikt hygiene protocol).

  • Een hogere tevredenheid onder vrouwen bevallen in water


Journal of Midwifery & Women’s Health: Maternal and Newborn Outcomes Following Waterbirth

Onderzoek onder 16.824 vrouwen, waarvan 6.534 in water bevallen.

Uitkomst onderzoek:

  • Geen verhoogd risico bij bevalling in water

Voorkomen is beter dan genezen

Wees zeker van een goede begeleiding en een goed bevallingsbad

Wanneer je zeker wilt zijn van de juiste begeleiding en een goed bevallingsbad, let dan op het ‘bevallen in water’ logo. Dit wordt gebruikt door zowel verloskundigen, kraambureaus, ziekenhuizen en verhuurbedrijven. Een overzicht vindt je hier.

Bevalleninwater.nl is onderdeel van Bevallingsbaden.nl