Het bevallingsbad / bevalbad

Soort bevallingsbaden

Een bevallingsbad kun je huren of kopen. In sommige gevallen heeft de verloskundige of het ziekenhuis zelf een bad.

Er zijn diverse bevallingsbaden op de markt, en vrijwel allemaal voldoen ze prima. Echter, wordt er ook in sommige gevallen gewerkt met buitenbadjes, kinderbadjes etc. Dit wordt ten strengste afgeraden voor jou en de baby! Een bevallingsbad is speciaal ontworpen voor de bevalling in water. Hierbij is rekening gehouden met waterdiepte, comfort, bewegingsvrijheid, veiligheid, hygiene, gebruiksgemak, materiaalgebruik etc. 

Waar moet je op letten bij een bevallingsbad

De gouden regel

Waterdiepte

Het bad moet voldoende diepte hebben om in te bevallen. Dit heeft te maken met de waterdruk en benodigde diepte voor het kindje om onder water te kunnen worden geboren. De gouden regel is: Het kindje moet volledig onder water óf volledig boven water worden geboren.

First Steps

Comfort

Er zijn baden die als een bouwpakket in elkaar moet worden gezet en er zijn baden die door middel van diverse lucht compartimenten worden opgeblazen. Het voordeel van een opblaasbaar bad zijn de zachte bodem en randen. Bij het aannemen van verschillende posities in bad voorkom je hiermee pijnlijke houdingen in knieën, nek, etc.vrij bewegen

Bewegingsvrijheid

Een speciaal bevallingsbad is zo ontworpen dat je voldoende ruimte hebt om vrij te bewegen en een houding aan te nemen die voor jou het prettigste is. Er zijn ook baden die groot genoeg zijn om eventueel samen met je partner in bad te gaan.

Voor alles

Veiligheid

Over de veiligheid hoef je je geen enkele zorg te maken. Met de juiste voorbereiding is de bevalling in water net zo veilig als iedere andere methode. Er is groot onderzoek gedaan naar de veiligheid en de voordelen door het Cochrane onderzoeksinstituut.Schoon

Hygiëne

Hygiëne staat natuurlijk voor een groot gedeelte in verband met de veiligheid. Ook hier voor geldt dat een juiste voorbereiding belangrijk is. Let op de meegeleverde gebruiksartikelen, nieuw of gebruikt etc.

Geen gedoe

Gebruiksgemak

Voor het opzetten, gebruik en opruimen is het prettig dat dit zo snel mogelijk en met zo minder mogelijk gedoe kan plaatsvinden. Zoek van te voren uit hoeveel tijd je hieraan kwijt bent, zodat je hier rekening mee kan houden bij en na de bevalling. Dit verschilt per bad.

Bevalleninwater.nl is onderdeel van Bevallingsbaden.nl